Jacqueline Herrema - Kooman | Een vlucht door een gesloten boek Jacqueline Herrema - Kooman | Een vlucht door een gesloten boek
Jacqueline Herrema - Kooman | Een vlucht door een gesloten boek Jacqueline Herrema - Kooman | Een vlucht door een gesloten boek

Deze historische streekroman beschrijft het verhaal de generaties familie Schwartz en de familie Spoel  en speelt zich voornamelijk af op Terbregge en omgeving. Het verhaal begint in Haarlem waar de Joodse Johannes Coenraad Schwartz geboren werd op 10 december 1812. Hij was werkzaam, samen met zijn vrouw Grietje Groet, als molenaar in Leyden. Uiteindelijk werd er door zijn enige zoon voor het water gekozen vanwege de bloeiende Lakenhandel. De tjalk vaarde tussen Rotterdam en Leyden. In Overschie leerde zoon Schwartz zijn vrouw Margaretha Kraan kennen. Uit die relatie werden drie dochters geboren. De oudste, Geertje zal langzaam, maar zeker een hoofdrol spelen in dit op waarheid gebaseerd verhaal.

Geertje kent in haar jeugd barre tijden. Met een riem om haar middel loopt ze vaak over het “Jagerspad” om de tjalk voort te trekken als er weer eens geen zuchtje wind staat. Haar liefde voor Opoe Kraan, wonend aan het “Paadje van duizend tree” in Overschie is immens. Er zijn familiefeesten en de kleermakers in de familie zorgen ervoor dat iedereen er goedgekleed bij loopt.

Geertje wilt op een gegeven moment Truus genoemd worden. De intense liefde is voelbaar voor haar man Henk Spoel. Hij is, in tegenstelling tot zijn brute vader, een welgemanierde man uit een voormalig regenten geslacht uit Leyden (Leiden). In 1934 speelt er zich een familiedrama af. Ook wordt de familie Spoel veelvuldig geplaagd door TBC. Wanneer de tweede wereldoorlog aanbreekt moet men creatief met de honger omgaan.

Uit de relatie tussen Truus en Henk wordt een dochter geboren, Jenny. Helaas overlijdt Henk aan TBC en staat Truus er alleen voor. Jaren later trouwt ze met Dirk Spoel, de broer van Henk. Er doemen papieren op over mensen uit Leyden uit de 17e en 18e eeuw. Niemand weet hoe het zit en wat er waar van is.

Op late leeftijd krijgen Truus en Dirk nog twee dochters en krijgt Jenny een relatie met een Crooswijker. Kleinkinderen dienen zich aan.

Met het komen en gaan van generaties breekt er een moment aan dat ook het idyllische leven op Terbregge moet worden verruild tegen de betonblokken van de Alexanderpolder.

Deze hele geschiedenis kwam aan het licht toen de oudste kleindochter (Jacqueline Herrema -Kooman) een zoektocht in gang zette naar haar grootouders en haar papieren werden overhandigd. Het verhaal werd geschreven...

€ 22,00
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen

Informatie:

ISBN
9789490535575
Kaft
Paperback