Anja-Luchies

Mijn naam Anja Luchies en auteur van de boeken Jij en het Magische Boek (2014) en Wat krijg ik op mijn bordje? (2009) Beide boeken zijn meer uit toeval ontstaan, dan dat ik ze bewust geschreven heb. 'Jij en het Magische Boek'heb ik voor mijn 3 kleinkinderen geschreven en 'Wat krijg ik op mijn bordje' is ontstaan, doordat ik dacht allerlei overgangsklachten te hebben.

Jij en het Magische Boek.
In het boek speelt mijn oudste kleinkind als Fernando de hoofdrol. Hij is gek op lezen, vandaar leek het mij wel leuk om een boek voor hem te schrijven. Als basis voor het verhaal is een sage van de Witte Wieven op wikipedia genomen. Het is het verhaal waarin Tiemen op zoek is naar zijn verloofde Elske. Zij is door de Witte Wieven ontvoert als bruid voor hun koning Elverik. In dichte mist botst Fernando tegen Tiemen aan. Deze ontmoeting leidt ertoe dat Fernando Tiemen helpt in zijn zoektocht naar Elske. Onderweg komen menig vreemde figuren tegen en beleven ze allerlei avonturen. Maar nu komt het: Dit is geen gewoon boek. Aangezien mijn kleinzoon ook gek is op gamen heb ik het boek geschreven in de vorm van een computergame. Doordat het een 'Magisch Boek' is krijgt de lezer ook een rol in het verhaal. De lezer moet, net als in menig computergame, aan het eind van een hoofdstuk, uit meerdere mogelijkheden, een keuze voor het vervolg van het traject. Na het 1e hoofdstuk staan de overige hoofdstukken kriskras doorelkaar. Afhankelijk van het gekozen traject leest iedereen tussen de 10 en 14 hoofdstukken, maar dat wil niet zeggen dat het altijd goed afloopt. Net als in een cumputer game kan het zomaar GAME OVER zijn.



Wat krijg ik op mijn bordje?
Verwacht van mij geen dieetboek, het enige dieet dat ik ooit heb gevolgd is: Die eet alles (en geniet ervan :-), vandaar dat het verwerkt is in de titel van het boek. Eigenlijk wilde ik er een antidieet boek van maken. Dit is het echter niet geworden. Tijdens mijn onderzoek en het schrijven ben ik gaan inzien dat het juist heel belangrijk is dat je goed, gezond en gevarieerd eet. 
Boeken over voeding zijn (om maar even in de stijl van het boek te blijven) soms zware kost. Ook ik heb het soms niet makkelijker kunnen maken. Je zult hier en daar nog best moeilijke en taaie informatie tegen komen. Wel heb ik geprobeerd alles op een leuke, vlotte en beeldende manier te vertellen waardoor jij (net als ik) misschien wel een hele andere kijk op je lichaam krijgt en bewondering voor het feit hoe het 24/7, oftewel dag in dag uit, z'n uiterste best doet om jou in leven te houden. En dat je al die voedingsmiddelen (de naam zegt het al) dus niet voor niets eet.  
Alle processen die in het lichaam gebeuren heb ik voor de jou beschreven. Hoewel… ze gebeuren (gelukkig) ook in mijn lichaam. Regelmatig heb ik mezelf maar even als voorbeeld genomen als ik iets duidelijk wilde maken, dus wat dat betreft zou je het eigenlijk wel  autobiografisch werk kunnen noemen. 
Je leest dan dat mijn BMI stabiel op het randje blijft schommelen van nog net gezond en dat mijn kledingmaat varieert van S t/m XXL en 38 t/m 44, niet omdat ik zo jojo, maar omdat de kledingfabrikanten er toevallig die maten aan hebben gegeven en nog wat meer persoonlijke noten. 
Uit reacties uit mijn omgeving en de vele enthousiaste mailtjes die ik inmiddels van veel mensen heb mogen ontvangen blijkt dat ze vooral die persoonlijke noot, erg waarderen. 
De meesten mensen zijn erg blij met het overzicht van de voedingswaarden van meer dan 900 voedingsmiddelen waar ook de GI (Glycemische Index) en GL (Glycemische Load) waarde van heel veel voedingsmiddelen in wordt vermeld. Mensen die wel eens bepaalde diëten (o.a. Montignac) hebben gevolgd  weten precies waar ik het over heb. Wat ik bijzonder leuk vind is dat het boek niet alleen als lesmateriaal/naslagwerk gebruikt wordt op de school waar ik als administratief medewerkster werk, maar ook op enkele andere scholen. 
Aangezien ik erin geloof dat het boek voor jou net zo waardevol kan zijn als voor al degenen die het inmiddels hebben gelezen, zou het jammer zijn als je het vanwege de kostprijs niet zou kunnen lezen. Daarom ligt het ook in de Nederlandse bibliotheken. Als het boek (nog) niet bij jou in de bieb ligt kun je er om vragen, ze kunnen het (eventueel) zo bestellen. Zelf ben ik het type dat (bijna) alle boeken uit de bieb sleept, dus ik geef je groot gelijk als jij het ook doet. 






Bezig met laden...