In dit boekje vindt u een overzicht van 25 jaar thermoplastenontwikkeling binnen Fokker. De schrijvers starten bij het prilste, verkennende begin van het composieten materiaal tot de toepassingen van steeds complexere, zwaarder belaste componenten op de nieuwste vliegtuigmodellen.

Het boekje belicht vooral de mens achter de ontwikkeling van deze succes-volle technologie die overigens nog veel meer potentie in zich heeft dan we vandaag voor mogelijk houden. De anekdotes uit de beginjaren van de ontwikkeling geven aan hoe is toegewerkt naar een eerste echte doorbraak bij Airbus.

Een succesvolle toepassing van thermoplasten op een vliegtuig vraagt een gezamenlijke inspanning van mensen binnen en buiten onze organisatie. Ook dit aspect wordt uitvoerig belicht. Zo wordt onder meer de rol van de materiaalontwikkelaar en leverancier Ten Cate en onze overheid beschreven. Maar het gaat natuurlijk ook om produceerbaarheid. Doordat het materiaal kan worden gevormd en kan worden gelast zijn er ‘lean’ productie-concepten mogelijk. Als je dat optelt bij de mogelijkheden voor de constructeur om bijvoorbeeld huidvelden van dit taaiere materiaaleerder te laten uitknikken dan ontstaat er een behoorlijk aantal voordelen van thermoplasten. Hierdoor kunnen thermoplasten producten andere materialen steeds vaker verslaan. Met name ook omdat de steeds betere prijs/kwaliteitsverhouding van het materiaal thermoplastische ontwerpen ook qua kosten concurrerend maakt.

In de laatste jaren drijven grote ontwikkelingsprogramma’s zoals TAPAS thermoplasten verder tot wasdom. Door middel van demonstratiemodellen en reviews wordt het zogenoemde ‘readiness level’ aangetoond waarna groen licht gegeven kan worden voor toepassing op vliegtuigen. Al met al een mooi en historisch resultaat na 25 jaar!

Richard Cobben - Hoofd Technology


 

Onze met innovatieprijzen bekroonde toepassingen van thermoplasten in vliegtuigconstructies betekenen een echte innovatie in de markt. De volgende stap is de ontwikkeling van grotere primaire structuren met deze materialen, zoals bijvoorbeeld rompen. Vanuit meerdere klanten is de duidelijke bevestiging gekomen dat onze focus op deze technologie terecht is. Gulfstream, Airbus, Agusta Westland en andere klanten vliegen al met thermoplastische onderdelen en tonen interesse voor meer en grotere toepassingen. Vaak komt de eerste interesse van de klant uit de technische hoek. Het Research en Technology team speelt een belangrijke rol om de klant alert te maken op de voordelen van thermoplastische composieten.

Ook de op thermoplastische composiet gerichte innovatie netwerken TPRC en TAPAS, waarin Fokker deelneemt met haar klanten, kennisinstituten en leveranciers zijn van groot belang omdat de bedrijven in de netwerken hetzelfde einddoel voor ogen hebben en elkaar goed aanvullen. Doordat Fokker vanaf het eerste uur betrokken is bij de ontwikkeling en toepassing van thermoplastische composiet-materialen in de luchtvaartindustrie hebben we een voorsprong opgebouwd op onze concurrenten. Dit biedt grote kansen voor onze onderneming. Ik verwacht dan ook dat onze hoogwaardige, vezel versterkte thermoplast technologie voor een belangrijk deel zal bijdragen aan de groei die we samen willen realiseren.

Hans Büthker - CEO Fokker Technologies

€ 23,95
Prijs per stuk
Aantal: Bestellen

Informatie:

ISBN
9789491897184
Auteur
Marc Koetsier
Kaft
Paperback
Uitgeverij
aquaZZ 2014 | levertijd 3-5 werkdagen | met kleurenillustraties